Overclock Zarar Verir Mi?
İlk defa bilgisayar alındığında bu cihaz belirli ayarlar ile size gönderilir. Bu ayarlarda bilgisayarı kullanmaya devam edebileceğiniz gibi ayarlarda değişikliğe de gidebilirsiniz. Overclock tam da bu noktada devreye girmektedir. Sistemin başlangıçta gelen ayarlarına müdahale edilmesi ve sonrasında güç performans özelliklerinin değiştirilmesi overclock kapsamında gerçekleştirilmektedir. İlk anda gelen cihazın işlemcisi size en hızlı çalışacak şekilde ayarlanarak gönderilir. Bu performanstan belirli oranda kısıntıya gidilmesi anlamına gelmektedir. Overclock ise tam da bu noktada işlemciye müdahale etme işlemidir. İlk işlemci hızı ile sınırlı kalmak yerine Overclock sayesinde cihazınızın işlemci hızını artırabilirsiniz. Bu müdahale ile ilgili en çok merak edilen ise overclok zarar verir mi sorusudur. Bu işlemin cihazınıza fayda ve zararlarını sizler için toparladık.
Overclock Nedir? Ne İşe Yarar?
Overclock işlemi en genel tabir ile hız artırma, hızı belirtilenden yüksek seviyeye çıkarma işlemidir. Bu işlem ile işlemci veya ekran kartı normal çalışma hızından çok daha yüksek bir hızda çalışır. Genel olarak bu iki birim için yapılsa da farklı elemanlar için de hız artırma işlemi yapılabilir. Bu işlemin çeşitli faydaları ve zararları mevcuttur. Faydalarını inceledikten sonra zarar kısmını da inceleyerek avantajınıza olan noktaları değerlendirebilirsiniz. Overclock zarar verir mi konusunda belirli başlı detaylar da belirteceğiz. Bunları inceleyerek daha net anlayabilirsiniz. Fayda olarak yüksek bir performans artışı yakalayabilirsiniz. Öncesinde sorun çıkaran ve kasılan uygulamalar, oyunlar daha hızlı çalışacaktır. Daha düşük seviyede donanım ile yüksek performans elde edebilirsiniz.
Overclock Sisteme Zarar Verir mi?
Performans açısından ciddi faydalar sağlayan overclock zarar verir mi sorusuna ise bazı detaylar ile cevap verebiliriz. Öncelikle bu işlemlerin uzman kişilerce yapılması gerekir. Sisteme uygun ölçüde yapılan overclock işlemi kesinlikle sisteme zarar vermez. Bilinçli bir şekilde ayarlamalar yapmak ve cihazı yormayacak özel detaylar yapmak işlemin zarar vermesini engeller. Ancak işlemi bilinçsizce yaparsanız ve bilginiz olmaması halinde gerçekleştirmeyi denerseniz bu durumda ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Ayarı düzgün yapamadığınız için cihazınızın anakart gibi önemli bileşenleri zarar görebilir. Bu hasar yüzünden cihazınızda garanti dışı kalma durumları yaşanabilir.
İşletmemizde Arıza Teşhisi (Arıza Tespiti) ücretsiz olarak yapılır.
– Ankara Casper Servisi